İneklerde Doğum ve Anne Davranışları

İneklerde doğum başlamadan önce belirli değişiklikler göze çarpmaktadır.Doğumdan bir süre önce diğer hayvanlardan uzaklaşan anne inek,kendine özel bir yer aramakta ve diğer ineklerden ayrı hareket etmeye başlamaktadır.

 

İneklerde doğum uzun sürer.İnekler doğumlarını yatar pozisyonda gerçekleştirirler.Doğumun bir süre sonrasında inek yattığı yerden kalkarak buzağısı ile ilgilenmeye başlar.Yavrunun etrafından ayrılmadan  yavrusunu yalayarak solunum gibi hayati fonksiyonlarının düzene girmesine katkı sağlar.Bir süre sonra buzağı yattığı yerden kalkacak pozisyona gelir.Yerden kalktıktan sonra annenin yanından ayrılmaz.Bir süre sonra da besleneceği memeyi fark eder.İnekler buzağılarını koklayarak kendi yavrularının kokularını ezberlerler.

 

Doğumdan sonra ise anne, doğumdan önceki gibi tekrardan diğer ineklerin arasına karışır.

 

Yavru, doğumdan sonraki ilk zamanlarda günde ortalama 10 defa anne inekten süt almaktadır.Zaman geçtikçe bu periyot azalır ve inek tekrar gebe kalana kadar devam etmektedir.Anne tekrardan gebe kalınca buzağılık dönemi sona ermektedir.

 

Annesiz yetiştiricilikte yavru davranışları iyi gözlemlenmelidir.Doğal yetiştirmedeki yapılacaklar taklit edilerek yapay yetiştiriciliğe uygulanırsa daha sağlıklı bir yetiştiricilik yapılmış olacaktır.

  • 1 Haziran 2017 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 31

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?