Tavuk Kümeslerinde Kötü Koku
Tavuk kümesleri ve çok sayıda tavuğun bulunduğu kümeslerin çevresindeki kötü koku bölgedeki insanların şikayetçi olduğu konular arasındandır.Bu kokunun başlıca nedeni dışkının içerisinde bulunan amonyağın beklediğinde oldukça kötü bir koku yaymasıdır.Bu kötü kokular insanları olduğu kadar kümes içerisinde yaşayan hayvanları da kötü etkilemektedir.Gerek hayvan sağlığı gerekse hayvanın konforlu şekilde yaşayabilmesi için bu kokuyu giderecek hamleler yapılmalıdır.
Kümeslerdeki Kokuyu Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?
- Kümes kaynaklı kokuları önlemenin en birinci şartı kümes içerisinde temizlik ve hijyen koşullarının sürekli olarak sağlanmasıdır.Hayvan dışkıları yaşam alanlarında tutulmamalı,ayrı bir yerde tarımsal faaliyetlerde gübre olarak kullanılmak üzere bekletilmelidir. (Tavuk gübresi ile ilgili yazımız => Tavuk Gübresi )
- Kümes zeminleri kolay temizlenebilir şekilde planlanmalıdır.
- Kümes zeminine saman katmanı uygulanması kötü kokuya neden olabilmektedir.Eğer zemine saman tabakası yapılacaksa samanlar belirli periyotlarda değiştirilmelidir.
- Kümes içerisinde kokuyu oluşturan en önemli faktörlerden biri de nemdir.Kümes içerisinde nem oluşturucu tüm etkiler azaltılmalıdır.
- Suluklar,tavukların içerisinde rahat bir şekilde su ihtiyaçlarını giderebileceği şekilde planlanmalıdır.Tavuklar suya erişmekte zorluk çektiklerinde ortama su sıçrama olayı görülür ve ortamın nem oranı artar.
- Tavuk kümesleri oluşturulurken iyi bir havalandırma sistemi planlanmalıdır.
- Tavuk kümeslerinin kuru kalmasına dikkat edilmelidir.
Bu gibi kurallara dikkat edildiğinde tavuk kümeslerindeki kokuların azalacağı ve rahatsız edici etkilerinin en aza ineceği gözlemlenmiştir.
- 5 Mayıs 2020 tarihinde yazıldı.
- 0 yorum yapıldı.
- 14