Tavuklarda Yem

Tavuk yetiştiriciliği dünyanın çoğu bölgesinde popüler olan karlı bir hayvancılık faaliyetidir.Uygun bakım koşullarının sağlanması ve doğru yemleme formüllerinin uygulanması iyi bir kar oranının yakalanması için en temel koşullardır.Doğru yemleme formülü yakalanmazsa tavukçuluk riskli bir yatırım haline gelir.Tavukların istenilen şekilde büyümesi,sağlıklı kalabilmesi ve et ve yumurta verimi için iyi beslenmesi gerekmektedir.

Tavukların doğru bir şekilde büyüyebilmesi için çeşitli besin maddelerini gerektiği kadar almaları gerekmektedir.Tavukların ihtiyacı olan besin maddeleri şunlardır;

Temel besinler

Tavukların sağlıklı yaşamı,en iyi koşullarda üretimi ve iyi bir yetişme sağlanması için alması gereken temel besin maddeleri bulunmaktadır.Bu besin maddelerinin birçoğu doğal kaynaklar tarafından sağlanmaktadır.Gezen tavuklar doğadaki yeşilliklerden,küçük canlılardan,tohumlardan bu ihtiyacı olan maddeleri karşılamaktadır.

Su

Her canlıda olduğu gibi tavuklarda da yaşamın devamının gerçekleşmesi için suya ihtiyaç duyulmaktadır.Uzun süre susuz kalan hayvanlarda geri dönüşü olmayan sorunlar görülebilmektedir.Yeteri kadar su alamayan tavuklarda yumurta verimi düşecek ve iyi bir olgunlaşma sağlanamayacaktır.

Tavuklara düzenli olarak taze ve temiz su verilmelidir.Kümes yapılırken temiz su kaynaklarından faydalanılabilecek konumlarda yapılmasına önem verilmelidir.

Protein

Tavuklarda yem kaynakları arasında en fazla ekonomik yük oluşturan bileşen proteindir.Protein bitkisel ve hayvansal kaynaklı olarak iki şekilde sağlanabilmektedir.Protein açısından yeterli yemlerin sağlanması ile tavuklar et ve yumurta verimi olarak olumlu yönde etkilenecektir.Hayvansal proteinler bitkisel proteinlere göre daha iyi değerlendirilmektedir.Tavukların yemlenmesinde her besin bileşeninde olduğu gibi fazla miktarda protein alınması da olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.Bu yüzden besin bileşenlerine göre planlı bir yemleme yapılmalıdır.

Karbonhidrat

Karbonhidrat,tavuk gelişimi için gerekli bir besin bileşenidir.Tavukların enerji sağlaması için ve verimi arttırmak için önemi büyüktür.

Yağ

Tavukların gelişimi için yağın da önemi bulunmaktadır.Çoğu yem maddesinin içerisinde yağ bulunmaktadır.Yem seçimi yapılırken yağ oranı yüksek yemler seçilirse tavuklarda sindirim rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Mineraller

Tavukların gelişimi için birçok mineral önem taşımaktadır.Kalsiyum,fosfor gibi mineraller tavukların kemik yapılarının gelişimi için oldukça önemlidir.Tavuklar mineralleri tuz,yeşil bitkiler gibi kaynaklardan sağlayabilmektedir.Minerallerin fazla ve eksik alınması durumunda tavuklarda çeşitli olumsuz durumlar gözlemlenebilmektedir

Vitamin

Tavukların beslenme planlaması yapılırken tüm vitaminlerin ayrıca önemi olduğu unutulmamalıdır.Her vitaminin eksikliği farklı sorunlara yol açabileceğinden tüm vitaminlerin sağlanması gerekmektedir.

  • A Vitamini: Tavuklar a vitamini ihtiyaçlarını genelikle mısır ve yeşil bitkilerden sağlamaktadır.A vitamini eksikliğinde soğuk algınlıkları ve hastalıklara karşı dayanıksız olma hali görülmektedir.
  • B Vitamini: Tavuklar B vitamini ihtiyaçlarını genellikle yeşil bitkiler ve hazır yemler ile sağlarlar.Tavuk yetiştiriciler yem hazırlarken B vitamini sağlayıcı yemler hazırlamalıdır.B vitamini tavuklarda büyümeyi hızlandırıcı yönde etki etmektedir.
  • D Vitamini: D vitamini çoğunlukla hazır yemler tarafından sağlanmaktadır.D vitamini eksikliklerinde tavukların bacak yapılarında olumsuzluklar görülmektedir.

Tavuklara Verilebilecek Yemler

Tavukların beslenmesinde birçok besin maddesi kullanılmaktadır.Bunlardan bazıları şunlardır;

 

  1. Buğday: Tavukların beslenmesinde kullanılan en temel tahıl buğdaydır.Hemen hemen her tavuk yemleme formülünde buğday kullanılmaktadır.Yılın her döneminde buğday kullanılabilmektedir.buğday - Tavuklarda Yem
  2. Arpa: Tavukların beslenmesinde kullanılan en yaygın kaynaklardan biri de arpadır.Arpa lif ve yağ bakımından oldukça zengindir.Olumsuz özelliği ise lezzet açısından buğday ve yulafa göre daha kötü olmasıdır.arpa - Tavuklarda Yem
  3. Mısır: Tavukların tüketmeyi sevdiği besinlerden biri de mısırdır.Tavuk beslenmesinde çeşitli yollarla mısır kullanılabilmektedir.mısır - Tavuklarda Yem
  4.  Darı: Tavukların yumurtlama özelliklerinin iyileştirilmesi ve yağ eksikliklerinin giderilmesi için darı kullanılabilmektedir.darı - Tavuklarda Yem
  5. Çavdar: Lezzet bakımından diğer tahıllara göre daha kötü olan çavdar,tavuk beslenmesinde az miktarda kullanılan kaynaklardandır.Ayrıca fazla miktarda çavdarla besleme durumunda sindirim bozuklukları görülmektedir.avdar - Tavuklarda Yem
  6. Keten Tohumu: Tavukların beslenmesinde az miktarda kullanılması gereken maddelerden olan keten iyi bir protein kaynağıdır.keten tohumu - Tavuklarda Yem
  7. Süt: Büyümekte olan civcivlerin daha hızlı büyümesi ve yumurta tavuklarının verimini yükseltmek için süt kullanılabilmektedir.Süt protein bakımından iyi bir kaynaktır.
  8. Balık Yağı: Tavukların alması gereken vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için iyi bir kaynaktır.Genellikle A ve D vitamini açısından zengindir.Tavukların serbest olarak dolaşamadığı ve güneş ışığından uzak kaldığı durumlarda takviye olarak kullanılabilmektedir.

Tavukların Hızlı Büyümesi İçin Nasıl Beslenmelidir?

Civcivler ve yeni büyüyen tavuklar protein açısından yeterli,mineral ihtiyacını sağlayan bir beslenme programı uygulanmalıdır.Son dönemlerde tavuklar için büyüme yemleri satılmaya başlanmış,tavukların ihtiyacı olan yem bileşenleri bu yemler ile karma olarak sağlanmaktadır.

Tavukların hızlı bir şekilde büyümesi için sürekli olarak taze ve temiz su sağlanmalıdır.

Yumurta Tavukçuluğunda Yem

Yumurta tavukçuluğu yapmak isteyen yetiştiriciler iyi bir kar oranı yakalamak için tavuklarını besin değerleri açısından dengeli ve besleyici besinlerle beslemelidir.Civciv döneminden başlayarak destekleyici yemler kullanılmalı ve dengeli bir büyüme için protein takviyesinde bulunulmalıdır.Düzenli yumurta üretimi için vitamin ve mineral takviyelerinin gerekli olduğu unutulmamalıdır.Buğday,arpa,yonca gibi besin maddeleri yumurta devamlılığını sağlamak için faydalıdır.

Tavuklar vücut ısısını dengede tutabilmek,vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmek için kış aylarında daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar.Bu dönemde enerji bakımından zengin yemler tercih edilmelidir.Sürekli olarak taze ve temiz su sağlanmalıdır.

  • 12 Ağustos 2018 tarihinde yazıldı.
  • 5 yorum yapıldı.
  • 18

Yorumlar (5 Yorum)

  • Mustafa guc yazmış:

    Yumurta tavuguna süt yemi versek olurmu

  • sadi kalkan yazmış:

    çok iyi olur yumurtlatir

  • Murat Polat yazmış:

    Merhaba yarka döneminde 53 adet atak s tavuk aldım ve 3ay sonra yumurtlamaya başladılar ancak maksimum 15 adet hatta son günlerde bu rakam dahada duşdu yumurta alıyorum verdiğim buğday mısır daha sonrada arpa ezmezi arada bı ekmek ama tık yok bugünlerde 5adet😙 yumurta alıyorum bunun sebebi nedir yav yokmu bir anlayan

  • Murat Polat yazmış:

    Merhaba yarka döneminde 53 adet atak s tavuk aldım ve 3ay sonra yumurtlamaya başladılar ancak maksimum 15 adet hatta son günlerde bu rakam dahada duşdu yumurta alıyorum verdiğim buğday mısır daha sonrada arpa ezmezi arada bı ekmek ama tık yok bugünlerde 5adet😙 yumurta alıyorum bunun sebebi nedir yav yokmu bir anlayan

  • faturahane yazmış:

    yumurta yemi dene

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?