Koyunlarda Gebelik

Koyun ile bir koçun çiftleşmesi sonucu erkek ve dişi üreme hücreleri yumurtalık yolunda bir araya gelmektedir.Yumurta hücresine bir adet spermatozoitin girmesiyle gebelik başlar.Koyunlarda gebelik tespiti yaklaşık 15 gün sonra uzmanlar tarafından yapılabilmektedir.

Gebeliği iki yarıya ayırırsak özellikle gebeliğin ikinci yarısında koyunun beslenmesi oldukça önemlidir.Yavru gelişiminin büyük bir kısmı bu dönemde gerçekleştiğinden sağlıklı yavrular elde edebilmek için koyunların beslenme koşulları düzenli takip edilmeli ve aksatılmamalıdır.Koyun,hamileliği süresince yetersiz beslenirse yavru ağırlığı düşük olabilmekte ve yavrunun hayatta kalma süresi kısalmaktadır.Ayrıca koyunun süt verimliliği de gözle görülür biçimde düşmektedir.Hamilelik sonunda koyunun canlı ağırlığında düşme görülebilmektedir.Tüm bunlar da doğum yapan koyunun hayatta kalma süresini olumsuz etkilemektedir.Bu yüzden gebeliğin son iki ayında gebe koyuna özenle bakılmalıdır.

Koyunlarda doğum olayına kuzulama denir.Koyunlarda kuzulama yaklaşık 150 gün sonunda gerçekleşmektedir.Tecrübesi az koyun yetiştiricileri çiftleşmeden yaklaşık 140 gün sonra koyunları yakından takip etmeye başlamalıdırlar.

Koyunlarda gebelik nasıl anlaşılır?

  • Koyunların doğum tarihi kestirilemiyorsa koyun memesi takip edilerek fikir sahibi olunabilir.Koyunlarda doğumdan 4-5 hafta önce memeler büyümeye başlar.
  • Doğum yapacak koyunlarda diğer koyunlardan ayrı hareket etme halleri görülür.
  • Kuyrukta yükselme görülür.
  • Karın bölgesinde sarkma görülür.
  • Meme sertleşir.

 

Gebe koyunlar için ilk kuzunun doğumundan bir iki hafta önce doğum bölmesi hazırlanmalıdır. Eğer hayvanlar aşılı değillerse kuzulamadan birkaç ay önce gerekli aşılar vurulmalıdır.Hayvanlar yavrularına ağız sütü aracılığı ile bağışıklıklarını aktarabildiklerinden dolayı aşılar aksatılmamalıdır.Aşıların planlanması ve kontrolünün veteriner hekimler aracılığı ile yapılması önem arz etmektedir.Annelerin aşılanması yoluyla edinilen bağışıklık sayesinde yavrular çeşitli hastalıklara karşı korunabilmektedir.

Koyunların gebe olup olmadıklarını anlamanın bir yolu da insanlarda olduğu gibi ultrasonografidir. Hayvanlara çeşitli ultrasonografi yöntemleri uygulanabilmektedir.Memelerin yan bölgesinde kalan tüysüz alandan uygulanan ultrasonografi oldukça başarılı sonuçlar vermekte ve gebeliğin tespitinde güvenilir bir yöntem olabilmektedir.

Gebe kalamayan koyunların tespit edilmesi ve bunun nedenlerinin araştırılması maliyetli bir işlem olduğu için yetiştiriciler tarafından sık olarak tercih edilmemektedir.Son yıllarda gelişen teknoloji ile tespit yöntemleri artmış ve gebe kalamama nedenlerini tespit etmek kolaylaşmıştır.

 

Koyunlarda gebeliğin konu alındığı bu yazımızdan sonra koyunlarda üreme ve gelişmenin konu alındığı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Koyunlarda üreme ve gelişme yazısı için tıklayınız

 

 

  • 31 Ocak 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 21

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?