Koyunculukta Yemin Saklanması

Koyun yetiştiriciliğinde kullanılan yem maddelerinin konserve edilmesi için yem türüne göre farklı yöntemler uygulanmaktadır.

 

Kurutma yönteminde yem maddesinden su çekilir ve bununla birlikte bitkinin madde alışverişi ve bozulması engellenir.Kuru ağırlıklı olarak kuru otta ve dane bitkilerde uygulanmaktadır.

 

Turşulama yöntemi otun silaj haline getirilmesi lahana turşusu hazırlanmasıyla karşılaştırılabilir.Meyve artığı silajında kullanılır.

 

Yem pancarları,havuçları ve şalgamları kış boyunca yeraltı ambalarında saklamak mümkündür.Ancak yeraltı ambarlarında dayanıklılık süresi azdır.

 

Kış yemlenmesinde kullanılan kaba yemin kalitesi yem masraflarını etkiler.Kuru otun kalitesi düşük ise hayvanların açlıktan ölmemesi için daha pahalı kesif yem kullanmak gerekecektir.Hasat zamanı,hava şartları ve yeşil alan kalitesi kuru ot kalitesi ve yem değeri için belirleyici olmaktadır.

 

Kuru ot elde etmek için yeşil ot çiçek açmadan kısa bir süre önce kesilmelidir.Kesilmeden önceki 3 4 günün yağışsız olmasına dikkat edilmelidir.Bu periyot besin değerinin en yüksek olduğu selülozun ise düşük olduğu zaman aralığıdır.Gün içinde öğle vakitleri en uygun biçme zamanıdır.

 

Kuru ot hazırlanırken yerde kurutma,iskelede kurutma ve suni kurutma gibi yöntemler bulunmaktadır.Kurutulmuş olan otlar balya makinesi ile veya serbest toplama şeklinde toplanabilir.Depo hacmini daha verimli kullanmak adına balyalama yapmak daha faydalıdır.

 

Ayrıca tarlada yem ekimi de yetiştiricilerin yaygın olarak uyguladığı bir uygulamadır.Tarlalarda tamamıyla yem ekiminin yanında patates gibi ürünlerin aralarına eklemek suretiyle ekstra bir yem ekim alanına gerek duymadan yem üretimi gerçekleştirilmektedir.

  • 17 Temmuz 2017 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 15

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?