Broiler Tavuk Çiftliklerinde Kümes

Broiler tavuk yetiştiriciliği,tavukların etinden faydalanılan tavukçuluk faaliyetlerine verilen isimdir.Modern tavuk çiftliklerinde etlik piliç olarak yetiştirilen hayvanlar kısa sürede olgunlaşarak kesime hazır hale gelebilmektedir.Broiler tavuk yetiştiriciliğinde tavukların en kısa sürede yetiştirilip,kesime yollanması planlandığından tüm koşullar eksiksiz yerine getirilmelidir.Broiler tavuk yetiştiriciliğinde gerekli olan en temel koşul modern bir tavuk kümesidir.

Broiler yetiştiricilikte kümesler ahşap veya betondan yapılabilmektedir.Kümes büyüklükleri ise bakılması planlanan hayvan sayısına göre değişkenlik gösterebilmektedir.Günümüzde ortalama bir broiler tavuk çiftliği bir bakım döneminde 50 bin civarında tavuk bakabilmektedir.

 

Kümes Yalıtımı

Tavukların kısa sürede sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için kümes içi sıcaklık belirli seviyede tutulmalıdır.Kışın aşırı soğuk,yazın aşırı sıcak kümesler tavuk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.Sıcaklık konusunda özensiz kümeslerde çeşitli tavuk hastalıkları görülmekte,zaman zaman da tavuk ölümleri yaşanabilmektedir.Kümes içi sıcaklığın korunması için kümes inşa edilirken özellikle tavan bölgesi ve duvarlara yalıtım malzemesi kullanılmalıdır.Yalıtım malzemeleri kışın aşırı soğuklardan,kışın ise aşırı sıcaklardan korumakta oldukça başarılıdır.

Kümes Isıtması

Broiler tavuk yetiştiriciliğinde kış günlerinde kümes ısıtılması büyük önem taşımaktadır.Broiler tavuklar ilk 2 hafta vücut ısılarını korumakta güçlük çekerler.Bu ilk iki haftada yetiştiriciler kümes sıcaklığını belirli değerde tutamazsa tavuk ölümleri gerçekleşecektir.Civcivlerin bu 2 haftalık hassas döneminde kümes sıcaklığı ortalama 30 derece civarında tutulmalıdır.

Kümeslerin Havalandırılması

Broiler tavuk yetiştiriciliğinde iyi bir havalandırma sistemi oldukça önem taşımaktadır.Havalandırma sistemi sayesinde kümes içinde sürekli temiz hava olacak,aşırı ısınma,istenmeyen gazlar ve nem etkisinden uzak kalınacaktır.Havalandırma sistemleri genelde yaz ve kış modu olarak iki çeşittir ve döneme göre işlem yapılmaktadır.Havalandırma sistemlerindeki fanların düzenli olarak bakımı gerçekleştirilmektedir.

Kümes Otomasyonu

Kümes içerisini sürekli kontrol altında tutmak,kümes içindeki değerleri sürekli kayıt altına almak ve gerektiğinde en hızlı şekilde müdahale etmek için iyi bir otomasyon sistemi kurulmalıdır.Otomasyon sistemi sayesinde kümes sıcaklığı,kümes havalandırması,kümes ışıklandırılması,tavuklara otomatik olarak yem ve su verilmesi gibi birçok değer bilgisayar ortamından ayarlanabilmekte ve işlem hızı ve işçilik maliyeti olarak büyük bir avantaj elde edilebilmektedir.

Broiler Tavukçuluk Çiftliği Kümesi Nasıl Olmalıdır?

Tüm tavuk kümesi yapımında dikkat edilecek kurallar broiler tavukçuluk çiftlikleri için yapılacak kümesler için de geçerlidir.Tavuk kümesi hakkında bilgi veren yazımızı inceleyebilirsiniz. >>> Tavuk kümesi

Broiler tavuk kümesi yaparken dikkat edilmesi gereken temel gereklilikler şunlardır;

 

  • Kümes yapılacak bölge yerleşim yerlerinden bir miktar yüksekte yapılmalıdır.
  • Su baskını gibi sorunlar yaşanmaması için gerekli hazırlık yapılmalı ve dere yataklarına kümes yapılmamalıdır.
  • Broiler tavuk kümesleri yerleşim yerlerinden bir miktar uzak fakat yerleşim yerlerine ulaşım olarak elverişli yerelere yapılmalıdır.
  • Gürültü ve hava kirliliği etkilerinden uzak bir yer seçilmelidir.
  • Kümes yapımında drenaj sistemleri kullanılmalıdır.
  • Kümes içi hijyene dikkat edilmeli ve çöpler için bir sistem yapılmalıdır.
  • Tavukların gelişimi için kümesin ışık alacak şekilde yapılması gerekmektedir.Ayrıca kümes iyi bir ışıklandırma sistemine sahip olmalıdır.
  • Kümes içi iyi bir havalandırma sistemi kurulmalıdır.
  • Kümes içi ısı yalıtımı yapılmalı ve gereksiz ısınma maliyetlerinin önüne geçilmelidir.
  • Kümesler genellikle güneye bakacak şekilde yapılmalı ve gün ışığından daha fazla faydalanılmalıdır.
  • Kümes hayvanlarını kötü niyetli kişilere ve diğer hayvanlara karşı korumak için gerekli güvenlik önlemleri sağlanmalıdır.
  • Kümes içine ara dönemlerde hayvan girişi olacaksa bu hayvanlar farklı bir bölmede tutulacak şekilde planlanmalıdır.
  • Broiler yetiştiricilik için gerekli yemlerin bozulmadan saklanacağı alanlar yapılmalıdır.
  • 9 Ağustos 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 19

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?