Tavuklarda Gagalama

Tavuklar arasında görülen birbirlerinin tüylerini gagalama ve yeme alışkanlıkları tavukçuluk ile ilgilenen yetiştiricilerin sıklıkla yaşadığı sorunlar arasında görülmektedir.Bu kötü alışkanlık, saldırıya maruz kalan hayvanın ciddi şekilde yaralanması hatta ölmesi gibi ağır sonuçlar doğurabilmektedir.

Birbirini gagalama işlemleri başlangıçta oyun niteliğinde zararsız gözükebilmektedir.Genellikle kuyruk ve boyun tüyleri diğer hayvanlar tarafından gagalanabilmektedir.Gagalanan hayvanların direnç göstermesi gagalayan hayvanın daha iştahlı bir gagalama eğilimi içerisine girmesine yol açabilmektedir.Bu gagalamalar saldırıya maruz kalan hayvanda ciddi yaralar oluşturabilmektedir.Bu yaralar dışarıdan fark edilecek düzeyde kırmızı bölgeler oluşturmaktadır.Bu kırmızı görüntü yalnız gagalayan tavukların değil diğer tavukların da ilgisini çekmektedir.Saldırıya uğrayan tavuk tüm saldırgan tavukların hedefi haline gelebilmektedir.

Tavuklar Neden Birbirlerini Gagalar?

  • Tavukların birbirini gagalamasının en temel sebebi yemleme hatalarıdır.Rasyonların dengesiz olması ve çeşitli mineral eksikliklerinin gagalama isteği oluşmasına yol açtığı görülmüştür.
  • Tavuklara verilen yemlerin kolay tüketilebilir halde olması tavukların verilen yemleri kısa süre içerisinde tüketmesine yol açacaktır.Kümes dışına çok fazla çıkılmayan günlerde hayvanlarda görülen can sıkıntısı ve bıkkınlık tüy gagalamalarını artırmaktadır.
  • Tavuk bakılan yerlerde kapasitenin üzerinde tavuk bulunması gagalama eğilimlerini arttırmaktadır.
  • Horoz bulunmayan kümeslerde daha fazla gagalama olayı görülmektedir.

Tavukların Birbirini Gagalamalarına Karşı Alınabilecek Önlemler

Yetiştirdiği tavuklar arasında sıklıkla gagalama olayı görülen yetiştiriciler gagalama olaylarına nasıl bir önlem alınabileceği konusunda çeşitli yöntemler aramaktadır.

Tavuklar arasında sıklıkla gagalama olayları yaşanıyorsa tavukların beslenme düzeni tekrardan ele alınmalıdır.Doğru bir besleme yapılıp yapılmadığı tecrübeli yetiştiriciler veya veteriner hekimler tarafından teyit ettirilmelidir.

Kümes içerisindeki tavuk sayısının azaltılması ve eğer kümes içerisinde horoz bulunmuyorsa kümese horoz eklenmesi faydalı olabilmektedir.

Diğer tavukları gagalama eğiliminde olan tavuklar sürüden ayrılmalı ve doğru koşullarda beslenerek gagalama eğiliminden vazgeçmesi sağlanmalıdır.Gagalanıp yaralanan tavuklar ise kesilmemeli dezenfekte edilip tedavileri sağlanmalıdır.

  • 26 Şubat 2019 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 19

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?