Kurbanlık Koyun,Kuzu ve Koç Beslemesi

Bir kuzu sütten ayrıldıktan damızlık olacaklar,kurbanlık olacaklar,besilik olanlar birbirinden ayrılır.Kuzuların beslenmesinde ilk olarak tamamlayıcı besi yemi,yonca otu,son dönemde ise arpa kullanılmaktadır.Kurbanlık kuzular diğerlerine göre daha uzun süre bakılmaktadır.

Küçükbaş hayvanlar ile kurbancılık yapmak isteyen kişiler 2-3 aylık kuzuları piyasadan toplarlar.Kış döneminde bu kuzuları meraya çıkarırlar.Bu kuzular merada otlayarak beslenir.Bu kuzular bayrama iki ay kala içeri alınarak hızlı bir ağırlık artışının olacağı besleme programına alırlar.Bu dönemde hayvanlara kesif yem ile beraber arpa ve mısır verilir.Her hayvanın ırkına ve büyüklüğüne göre yem ihtiyacı değişiklik gösterebilir.Ortalama bir kuzuya kilo artışının olması istenen dönemde orantısal olarak 750 gram kesif yem,300 gram arpa 250 gram mısır verilebilir.Bunlara ilave olarak ot ve samanla destek sağlanabilir.

Kurban alacaklar koç seçerken genellikle boynuzları gösterişli hayvanları tercih etmektedir.Koçlarının boynuzunun gösterişleri olması hayvanın et kalitesi hakkında bilgi vermemektedir.Bunun yerine etini doldurmuş,düz sırtlı,tüyü kaliteli hayvanlar tercih edilmelidir.Kurbanlık koçlar kurbana birkaç ay kalana kadar hafif yemlerle beslenmelidir.Son iki ayda diğer küçükbaşlarda olduğu gibi yoğun bir beslenme programına alınmalıdır.

Kurbanlık için ayrılan kuzular sağlam yapılı olmalıdır.Kuzuların ayakları yere sağlam basmalı,kulakları kesik olmamalı,yumurtalıkları eksik olmamalıdır.Bazı bölgelerde dişi hayvanların kuyruklarına çiftleşmeleri kolay olması için lastik takılmaktadır.Bu hayvanlar kuyruksuz olmaktadır.Kurbanlık olacak hayvanda hiçbir organ eksik olmaması gerektiğinden kuyruksuz hayvanlar kurbanlık olarak alınmamalıdır.

Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus kesilecek hayvanların yaşının dinin getirdiği kurallar için uygun,yaşlarının ise genç olması gerektiğidir.Yaşı büyümüş küçükbaş hayvanların et kalitesi düşmektedir.1 yaşındaki kuzular kurbanlık olabilmektedir.

Kurbanlık Küçükbaş Hayvan Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

  • Hayvanlar dış parazitlerden korunmak için düzenli olarak yıkanmalıdır.
  • Hayvanların bakıldığı yerde sineklere karşı ilaçlama yapılmalıdır.
  • Hayvanların önüne yem koyularak serbest besleme tarzı ile beslenmelidir.
  • Kurbanlık için alınan kuzular,koyunlar ve koçlar eğer  yeterli imkan varsa bahçede otlamaya çıkarılmalıdır.Hayvanların alındığı yerden bir iki haftalık kesif yem alınmalıdır.Hayvanlar bu yeme alışkın olduklarından dolayı ani bir yem değişimi yapmamalı,eğer farklı bir yem vermek istiyorsa alıştıra alıştıra değişim gerçekleştirmelidir.
  • Küçükbaş hayvanlara mısır tanesi ve arpa verilebilir.Alışkın olmayan kuzu ve koyunlara buğday verilmemelidir.Buğday fazla tüketildiğinde midede tıkanmalara ve zehirlenmelere yol açabilir.
  • Bir kuzunun yiyebileceği mısır miktarı sabah 200 gram 200 gram,arpa miktarı ise sabah 150 gram akşam 150 gramdır.
  • Besi hayvanlarının suyu eksik edilmemelidir.Yaz aylarında havanın sıcak olması nedenlerinde kısa bir süre su eksikliği bile hayvanda kilo kaybı ve kalıcı sorunlara neden olabilmektedir.
  • Alınan hayvanın periyodik olarak aşılarının yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.
  • Küçükbaş hayvanlara tahıl,mısır,yulaf verilebilir.

Kurbanlık hayvan seçimi ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.  >>>> Kurbanlık hayvan seçimi

  • 9 Temmuz 2018 tarihinde yazıldı.
  • 2 yorum yapıldı.
  • 20

Yorumlar (2 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?