Koyun Türleri

Koyunlar en eski evcil hayvanlardan biridir.Koyun ırklarının bu denli zengin özellikli ve çok çeşitli olması koyun yetiştiriciliğindeki seleksiyonlardan ve atalarının da çok çeşitli olmasından kaynaklanmaktadır.Boynuz yapısı,kulak şekli,kuyruk şekli,kuyruk uzunluğu koyun ırklarının kökeni hakkında bilgi vermektedir.

 

Uzun kuyruklu koyun türlerine Merinos,Siyah Başlı,Texel,Dağ Koyunu örnek verilebilir.Bu koyun türlerinin kuyrukları kısaltılmadığı taktirde yere kadar uzanabilecek uzunluktadır.Bu koyun türlerinin atası halen de Orta Asya civarlarında küçük sürüler halinde varlığını sürdüren Arkal’dır.

 

Kısa kuyruklu koyunlara ise Alman Kır Koyunu örnek verilebilir.Bu ırk grubununun atası ise günümüzde de Avrupa’da yabani olarak varlığını sürdüren Muflon’dur.

 

Koyunlarda sürekli ve etkili seleksiyon ile mutasyonlar ırkın içinde çeşitli değişimlere veya yeni bir ırkın oluşmasına yol açmaktadır.Yüksek yağış alan bölgelerde kaba yapağılı koyun ırkları oluşmuştur.Kaba yapağılı koyunların derileri daha hızlı kuruyup soğuktan kaynaklı hastalıklara karşı korunma sağlamaktadır.

 

Koyun ırkı seçimi yapılırken belirli temel sorunlara cevap bulmak gerekmektedir.Koyunların ağılda mı yoksa merada mı muhafaza edileceği,et ve yapağının yanında süt üretimi de istenilip istenilmediği,yem imkanının ne kadar geniş olduğu önemli parametrelerdir.Alım yapmadan önce bu muhakemenin yapılması önerilmektedir.

 

Koyun türü seçimi yaparken çevre koşullarına uzun yıllardır uyum sağlamış türlerin seçilmesi yemleme ve yetiştirme hatalarını telafi edebilir.

 

Koyun ırkı seçimi yapılmaması gerekirken az masrafla çok yüksek veren mucize bir ırk olmadığı unutulmamalıdır.

 

Önemli koyun türleri şunlardır;

 

Merinos köy koyunu:Yapağı ile kaplı tipik yüzü olan,geniş,hafif sarkık kulaklı,uzun başlı ve orta büyüklükte bir koyundur.Göğüs bölümü geniştir ve ileriye doğru yönelmiştir.Orta kısmı oldukça uzundur ve gergin geniş sırtı vardır.İyi bir kaburga duruşu,uzun ve derin bir göğsü vardır.Uzun ve geniş kalça boşluğu ve iyi kaslaşmış iç ve dış uylukları vardır.Dayanıklı ve güçlü bir ırktır.Merinos köy koyunlarının ataları İspanya’dan gelmektedir.Yapağısı yüksek nitelikli ipliklerin ve kumaşların üretimi için uygundur.

 

Texel:Texel koyununun ana vatanı Hollanda’nın Texel adasıdır.Et dolgunlukları ile ünlü bir türdür.Oldukça kısa boyunludurlar.Merada yetiştirmeye uygundurlar.

 

Suffolk:Suffolk koyunlarının anavatanı İngiltere’dir.Göğüs ,sırt ve uyluk gibi etli vücut bölgeleri belirgindir.Ağılda ve merada beslemek için uygundur.

 

Dağ koyunu:Dağ koyunlarının anavatanı Alpler bölgesidir.Yamaç çıkma özelliklerinden dolayı yüksek dağlarda ve meralarda yetiştirmeye uygun bir türdür.

  • 31 Mayıs 2017 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 34

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?