Keçilerin Yemlenmesi

Et ve süt bakımından verimli,hızlı büyüyen ve dış etkilere karşı dayanıklı keçiler yetiştirebilmek için doğru bir yemleme önemlidir.Keçilerin sağlıklı bir şekilde gelişimi için doğada serbest olarak otlatılması gereklidir.Fakat bu otlama keçiler için yeterli gelmemektedir.Bu yüzden yetiştiriciler tarafından dışarıdan keçi yemi takviyesi yapılmaktadır.

Keçiler yapı olarak oldukça dayanıklıdır.Ekstrem durumlarda açlığa karşı direnç gösterebilirler.Bu durum yetiştiriciler için çoğu zaman yanıltıcı olabilmektedir.Olağanüstü koşullarda az beslenme ile hayatını sürdürebilen keçiler yetiştiriciler tarafından yeterli olmayan şekilde beslenerek verimli bir büyüme engellenmektedir.İyi bir yetiştirici keçilerinin ne kadar yeme ihtiyacı olduğunu hesaplamalı ve keçilerin bu yemi tüketip tüketmediği takip etmelidir.Beslenme alışkanlığı bozuk olan keçiler verimli olarak büyüyemeyecek,et ve süt bakımından olması gerekenin altında kalacaktır.

Keçiler Nasıl Yemlenmelidir?

Tüm hayvancılık faaliyetlerinde olduğu gibi keçi yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerin de bileşenleri önem taşımaktadır.Keçilerin dışarıdan alması gereken protein, yağ, mineral ve vitamin gibi bileşenler yemler aracılığı ile hayvanlara verilmelidir.Keçi yemi seçimi yaparken besin değerleri incelenmeli ve buna uygun kaliteli yemler tercih edilmelidir.

Keçiler elverişli ağız yapıları sayesinde doğadaki birçok yeşil bitkiyi otlayabilirler.Serbest halde otlamaya bırakılan keçiler daha organik ve daha mutlu bir şekilde yetişeceklerdir.İyi bir yetiştirici otlamanın yanında düzenli bir yemleme programı hazırlayarak maksimum verim almayı hedefler.Keçilere yem maddeleri verilirken sürekli olarak aynı yem maddeleri verilmekten kaçınılmalı,karma bir beslenme uygulanmalıdır.Keçiler tükettikleri besinleri et ve süte dönüşüm bakımından oldukça başarılı hayvanlar olduğu için yetiştiricilerin yem masrafları elde edilecek kar ile doğru orantılıdır.

Kaba Yem

Kaba yemler keçiler açısından sindirim açısından zor yemlerdir.Kaba yemlerin yalnızca yarısına yakını sindirilebilir.Fakat kaba yemler keçilerin beslenmesinde oldukça önemlidir.Bu yüzden keçi beslenmesinde yeteri kadar kaba yem kullanılmalıdır.

Kesif Yem

Kesif yemler kaba yemlere göre kolay sindirilebilir, protein,karbonhidrat,yağ gibi bileşenler bakımından zenginleştirilmiş yemlerdir.Keçi beslenmesinde birçok kesif yem kullanılabilmektedir.Kesif yem kaynaklarından bazıları buğday,mısır,pirinç,bezelye gibi maddelerdir.

Keçilerin beslenmesinde kaba ve kesif yemler birlikte kullanılmalıdır.Yem bileşenleri hazırlanırken içerisindeki protein,karbonhidrat ve yağ hesapları yapılmalı,kullanılan yemler ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller tarafından zenginleştirilmelidir.

Keçi Yemi İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Keçi yemi keçilerin sağlıklı ve verimli bir şekilde büyümesi için çeşitli bileşenler içermelidir.Karma şekilde yemleme yapılırken besin bileşenleri incelenmeli ve yeteri kadar bir beslenme uygulanmalıdır.Keçilerin ihtiyacı olan beslenme maddeleri ve oranları şöyledir;

  • Et için yetiştirilen keçilerde canlı ağırlığın yüzde 3’ü kadar kuru madde verilmelidir.Süt üretimi için yetiştirilen keçilerde ise kuru madde miktarı biraz daha fazla olmalıdır.Süt keçilerine canlı ağırlığının yüzde 5’i kadar kuru madde verilmelidir.
  • Bir keçi çeşitli hayat fonksiyonları için enerjiye ihtiyaç duyar.Bir keçi hayatta kalabilmek için canlı ağırlığı başına 8 gram civarında bir enerjiye ihtiyaç duyar.Büyüme dönemindeki bir keçi,canlı ağırlığındaki her kilo başına 3 gram kadar enerjiye ihtiyaç duyar.Süt keçileri bir litre süt üretebilmek için 300 gram enerjiye ihtiyaç duyar.
  • Keçiler hayatta kalabilmek için canlı ağırlık başına 1 gram sindirilebilir protein almak zorundadır.Süt üretimi için de litre başına 75 gram protein gereklidir.
  • Keçilerin su tüketimi hayvandan hayvana değişebileceğinden yeteri kadar su verilip,hayvanların ihtiyacı kadar su tüketmesi sağlanmalıdır.Keçiler takip edilip az miktarda su tüketenler ise su içmeye teşvik edilmelidir.
  • Keçilerin gelişimi için kalsiyum ve fosfor mineralleri de önemlidir.Kullanılan yemlerin kalsiyum ve fosfor içermesine dikkat edilmelidir.

Keçi beslenme programı oluşturulurken dengeli bir beslenme uygulanmalıdır.Hamile ve yeni doğmuş hayvanlara daha fazla özen gösterilmelidir.Beslenme programı içerisinde mısır,buğday,susam,tuz,mineral ve suya yer verilmelidir.

Keçi yetiştiriciliği hakkında bilgi veren yazımızı inceleyebilirsiniz. >> Keçi yetiştiriciliği

 

  • 14 Ağustos 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 17

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?