İneklerde Meme Yapısı

İneklerde ideal olan bir memenin geniş hacimli olması istenir.Memenin arka tarafta inekle olan bağlantısı kasıkların bir bir el genişliği altında olmalıdır.Süt ayası ile başlayan arka meme mümkün olduğu kadar geniş olmalıdır.

Et inekleri güçlü bir vücut yapısına sahiptir.Kalça bölgelerindeki gelişmiş kas yapısı memenin yerini almıştır.Bu yüzden et inekleri ideal meme tipinden uzaktır.Süt inekleri meme yapısı olarak ideale daha yakındır.

Sorunsuz bir süt sağım işlemi için meme yerden yarım metre kadar yüksekte olmalıdır.Memenin ön bağlantısı göbekten bir parça arkada başlamalıdır.Bu kısım olması gerekenden kısaysa ön çeyreklerin süt üretimindeki payı olması gerekenden az olmaktadır.

Hatalı ve istenen şekilden uzak memelere kusurlu meme denilmektedir.Kusurlu memeler kusura göre sarkık meme,küre meme şeklinde özel olarak isimlendirilebilir.Meme kusurları yalnızca dış görünüşte olmamaktadır.Dışta kusursuz gibi görünen memelerde de çeşitli kusurlar olabilmektedir.

Destekleyici bağ dokusu aşırı gelişmiş ineklerde salgı bezi dokusu için az yer kalmaktadır.Bu durum da ineklerin memesinin her zaman süt dolu gibi gözükmesine yol açabilmektedir.Meme yapısına bakarak bu tür bir inek alan yetiştiriciler süt performansı olarak hayal kırıklığına uğrayabilmektedir.

İneklerde asıl meme uçlarının dışında fazladan küçük meme uçları olabilmektedir.Bu küçük meme uçlarına kör meme ucu denilmektedir.Bu meme uçlarının normal durumda herhangi bir zararı bulunmamaktadır.Fakat inek memelerinde görülebilen iltihaplanmalar ile sorun oluşturabilmektedir.

İneklerde buzağılama sonrası memelerde göbek kısmına doğru bir şişme meydana gelmektedir.Bu doku sıvısının aşırı birikmesi sonucu gerçekleşmektedir.Bu şişme durumuna ineklerde doğum ödemi denmektedir.İneklerde doğum ödemi durumu bir süre sonra kendiliğinden düzelmektedir.Tehlikeli bir durum değildir.

  • 18 Temmuz 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 20

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?