Hardal Ekimi ve Hasadı

Hardal ekimi, tarım faaliyetleriyle uğraşan kişilerin kolaylıkla gerçekleştirebileceği bir alandır.Sıcak iklim bölgelerinden ortaya çıkan hardal tarımı,günümüzde popülerliğini arttırmış ve dünyanın birçok yerinde yetiştirilmeye başlanmıştır.Besin değeri açısından zenginliği ve popüler bir ürün olmasıyla tüketicilerin sıklıkla aradığı bir ürün olan hardal,tarımla uğraşan kişilerin ilgisini çekmiştir.

Hardal Ekimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hardal bitkisi yaklaşık iki ay içerisinde tohum veren bir bitki türüdür.Bu yönüyle hızlı yetişen tarım ürünleri arasında yer almaktadır.Hardal ekimi için genellikle sıcak bölgeler seçilerek bu sürenin uzamasının önüne geçilmektedir.Fakat günümüzde çoğu bölgede hardal tarımı gerçekleştirilmelidir.

Hardal yetiştirmek için topraktaki bileşenlerin bilinmesi iyi bir tarım faaliyeti açısından önem taşımaktadır.Hardal,toprak yapısı bakımından hassas bir tür sayılmasa da toprak içerisindeki dengenin korunması önemlidir.Hardal tarımı ile uğraşan üreticiler genellikle topraktaki gübrelemeye önem vermektedir.Topraktaki eksiklikleri tahlil ederek doğru bir gübre seçimi yapmak ürün verimini oldukça iyi yönde etkileyecektir.Üreticiler genellikle organik gübreleri kullanarak yeterli bir gübreleme sağlayabilmektedir.

Hardal tarımına başlamadan önce ekim yapılacak bölgedeki hardal üreticileri ile irtibata geçip bölgede ekimi başarılı olan hardal türleri tercih edilmelidir.Her hardal türü tüm iklim bölgelerine uyum sağlayamamaktadır.Bu yüzden ekim öncesinde tür analizi yapmak ürün verimini olumlu etkileyecektir.

Hardal bitkisi yetişmek için nemli bir toprak yapısı istemektedir.Bu yüzden düzenli olarak sulama işlemi gerçekleştirilmelidir.

Hardal üretimi iş gücü bakımından avantajlı bir tarım faaliyetidir.Hardal çok emek gerektirmeyen ve kolay büyüyen bir bitkidir.Fakat özel ilgi gösterildiğinde çok daha iyi sonuçlar alındığı açıkça görülmektedir.Bu yüzden imkanlar dahilinde düzenli bir bakım gerçekleştirilmelidir.Hardal etrafından oluşan yabani otlar hardal bitkisi gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.Bu otların büyümesi engellenmelidir.

hardal ekimi 991x1024 - Hardal Ekimi ve Hasadı

Hardal Ne Zaman Ekilir?

Hardal bitkisinin ekimi tohumlar aracılığı ile olmaktadır.Bahar ayları hardal ekimi için uygun zaman dilimidir.Şiddetli don olayları hardal bitkisine zarar vereceğinden ekim için don olaylarının bitmesi beklenmelidir.Ekim gerçekleştikten sonra düzenli olarak sulanan hardallar kısa süre içerisinde çimlenerek büyüme dönemine girecektir.

Hardal Tohumları Ne Zaman Hasat Edilir?

Hardal tohumları yeşilden kahverengi renge dönüştüğünde toplanmalıdır.Bu vakit oldukça önemlidir.Erken veya geç davranmak kötü sonuçlara yol açabilmektedir.Özellikle geç toplanması tohumların dağılmasına neden olmaktadır.

hardal tohumu - Hardal Ekimi ve Hasadı
  • 26 Nisan 2019 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 15

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?