Tavuklarda Tüy Dökümü

Tavuklar büyüme dönemlerinde tüylenme aşamasından geçerler.Yumurtadan çıkmış bir civcivde kuyruk ve kanat uçları hariç ana tüyler bulunmaktadır.Daha sonra bu tüyler gelişmeye başlar.Civcivler bir aylık sürede tamamen tüylenir.Bu tüyler bir süre sonra dökülürler ve ikinci ayın sonlarında ikinci tüy dönemi başlar.Bu tüy dönemi tavuğun ergin halinin tüylenmesini oluşturmaktadır.

Tavuklarda dış etkilerden dolayı tüyler sürekli yıpranmaktadır.Bu yıpranan tüyler dökülerek yerini yeni tüylere bırakır.Tavuklarda belirli aralıklarla normal tüy döküm dönemleri bulunmaktadır.Tüy döküm zamanları hayvanların cinsine ve çevre etkenlerine göre değişkenlik gösterebilir.Tavuklara verilen yemlerin değişimi,tavukların barındıkları kümes değişimi,hava değişimi gibi etkenler tavuklarda tüy dökümü dönemlerini uzatıp kısaltabilmektedir.

Tavuklarda tüy dökümünün gerçekleşmesi hayvandan hayvana farklılık oluşturmaktadır.Kimi tavuklar tüylerini aşama aşama dökerken kimi tavuklar ise tüm tüylerini bir kerede dökerek tüysüz kalabilmektedir.

Tavuklarda tüy dökümü sırasında belirli belirtiler görünmektedir.Tüy döken tavuklar hastalıklı bir hal alırlar.Bu dönemde yumurta yumurtlamaktan kesilirler.Çökük bir görüntü sergilerler.Tavuk yetiştiriciliğinde bulunan kişiler tüy dökme sürecini kısaltmak için çaba göstermektedirler.

Civcivlerde cinsiyet tespiti yaparken hayvanların tüy yapısından faydalanılabilir.Horozların tüyleri tavuklara göre daha parlak ve gösterişlidir.

 

Civcivlerde cinsiyet tespiti ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz ===>  Civcivlerde cinsiyet tespiti

  • 25 Temmuz 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 5

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?