Tavuk Kümesi Kuracaklara Tavsiyeler

Tavuk yetiştiricilik işletmesi kurmak isteyenler ilk önce resmi prosedürleri yerine getirmelidirler.Tavuk kümesi kurulacak yer, yerleşim yerlerinin dışında bir yerde olmalıdır.Kümes kurulacak yerin bağlı olduğu belediyeden imar izni alınması gereklidir.Bununla birlikte ilgili bakanlıktan,tarım ve çevre il müdürlüklerinden tavuk yetiştiriciliği ile ilgili gerekli izin ve ruhsatlar alınmalıdır.Daha sonra belirlenen plan ve projelere göre binalar kurulmalıdır.

Günümüzde büyük tavuk yetiştirme işletmelerinin hayatta kalma olasılıkları daha yüksek olduğundan dolayı tavuk kümesi kurulum aşamasında yeterli sayıda tavuk yetiştirilebilecek bir tesis planlanmalıdır.Kurulum aşamasından faaliyete geçene kadar yapılan maliyetler düşünüldüğünde 50-60 bin kapasitenin altındaki tesisler tercih edilmemelidir.

Gelişen otomasyon teknolojileri ile tavuk kümeslerinin insana bağımlılığı azalmıştır.Hayvanlara verilen yemler,ortam sıcaklığı ve nemi,ortam havalandırması ve kümes içerisindeki birçok değer otomasyon sistemi sayesinde otomatik olarak kontrol altında tutulmaktadır.Fakat,tavuk yetiştiriciliği yapmayı düşünen kişilerin haftanın birkaç günü tesiste bulunması önerilmektedir.Otomasyon sistemlerinde yaşanabilecek sorunlar binlerce hayvanın telef olmasına neden olabilmektedir.

Bir tavuk kümesi kurmak isteyen yatırımcı bu işletmeyi standart bir işletme olarak görmemelidir.Bu işletmenin içerisinde binlerce canlı yaşadığını gözardı etmemelidir.Bu yüzden bu tarz bir işletme her yatırımcının yönetebileceği bir yer değildir.

Tavuk Kümesinin Masrafları

  • Çalışan personel maliyetleri
  • Isıtma maliyetleri
  • Temizlik maliyetleri
  • Tavuk ölümleri ve tavuk hastalıkları

 

Bir tavuk yetiştiricilik işletmesine gelen civcivler ortalama 45-50 gün bakılmaktadır.Bu bakım döneminin sonunda tavuğun canlı ağırlık bedeli üzerinden bir fiyat oluşturulmaktadır.Tavuklar için sabit bir fiyat politikası bulunmamaktadır.Broiler yani etlik tavuk yetiştiricileri yetiştirdiği tavuklar için ortalama bir tavuk fcr değeri hesaplar.

Broiler Etlik Tavuk Yetiştiriciliğinde FCR

  • Tavuk FCR değeri,broiler etlik tavuk yetiştiriciliğinde yem dönüşüm oranını ifade etmektedir.
  • FCR değeri=Yedirilen Toplam Yem / Elde Edilen Canlı Ağırlık formülü ile hesaplanmaktadır.
  • Örneğin; bir tavuk yetiştiricilik işletmesi dönem boyunca 70 bin kg yem harcamış,bunun karşılığında 50 bin kg canlı ağırlık elde etmiş olursa 70000/50000=1.4  değerinde yem dönüşüm oranı tutturmuş kabul edilmektedir.
  • FCR değerinin düşük olması istenilen bir durumdur.
  • FCR değeri diğer üreticiler ile kıyaslanmaktadır.Üreticiler arasında iyi bir FCR değerine sahip olmak daha iyi bir karlılık sağlamak açısından önemlidir.
  • Bakım koşulları iyi tavuklarda yemden et dönüşümü diğer tavuklara göre daha iyi olmaktadır.
  • Bir tavuk yetiştiricilik işletmesi tavuk firmalarından ortalama olarak tavuk başına 2-2.5 lira civarı ödeme almaktadır.Tavuk başı işletme gideri ise 1.25-1.5  lira civarında seyretmektedir.

 

27 Ekim 2017 tarihi itibariyle tavuk yetiştiricilik işletmeleri ile entegre firmalar arasındaki ilişkileri düzenleyen bir yönetmelik yayımlanmıştır.Bu yönetmelik, tavuk yetiştiricilerinin ve entegre tesislerin birbirine karşı olan sorumluklarını,görev ve yükümlülüklerini düzenlemekte,iki taraf arasında çıkabilecek olan anlaşmazlıkları resmi kurallara uygun çözümüne olanak sağlamaktadır.Modern bir tavuk kümesi kurarak tavuk yetiştiriciliğine başlayacak yatırımcıların bu yönetmelik maddelerini incelemesi önerilmektedir.

1 - Tavuk Kümesi Kuracaklara Tavsiyeler

2 - Tavuk Kümesi Kuracaklara Tavsiyeler 3 - Tavuk Kümesi Kuracaklara Tavsiyeler 4 - Tavuk Kümesi Kuracaklara Tavsiyeler

 

 

 

 

Tavuk kümesi kurmak isteyen yatırımcılar için tavukçuluğun avantajları ile ilgili yazımız >>> Tavukçuluğun avantajları

  • 10 Temmuz 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 4

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?