Süzme Bal Üretiminde Çerçeve

Süzme bal üretimi için çerçeve eklenmesi petekli bal üretiminde çerçeve eklenmesi ile oldukça benzerlik göstermektedir.İki tür bal üretiminde benzerlikler görülse de belli başlı farklıklar da göz ardı edilmemelidir. Süzme bal üretiminde arıcılar ana arı kapanı kullanmazlar.Petekler bal ile doldukça ana artı kendiliğinden boş peteklerin olduğu çerçevelere geçer.Ballı çerçevelere yumurta bırakılsa da bu peteklerin bal ile dolması bu çerçevelerde yumurtlamanın önüne geçmektedir.Bal ile dolmuş bir petek bir nevi ana arı kapanı görevi görmektedir.

Süzme bal üretiminde üst yemlik ekleme yöntemi alt yemlik ekleme yöntemine göre tercih edilmektedir. Üst yemlik ekleme yönteminde yeni yemlikler eski yemliklerin üzerine koyulmaktadır.Alt yemlik ekleme yönteminde ise çıkarılan yemlikler en üste koyulmaktadır.

Süzme bal üretiminde sığ yemlikler kullanılmaktadır.Sığ yemlikler ağırlık olarak hafiftir.Sığ yemlikler petekli bal üretimindekilerle benzerlik göstermektedir.Süzme bal üretiminde kırılmaya karşı destekleme yapılması önerilmektedir.

Süzme bal üretiminde mümkün olduğunca az çerçeve kullanılmalıdır.Çoğu arıcı 8 çerçeveyi geçmemektedir.Fazla sayıda petek kullanılmamasının nedeni arıların peteklerin aralarındaki boşluklara petek örme tehlikesidir.

Süzme bal üretiminde birden fazla petek kullanılabilmektedir.Birden fazla petek kullanımı arıların petek örmekle gereksiz iş gücü harcamamasını ve bal üretmeye yoğunlaşmalarını sağlamaktadır.

Süzme bal işi çeşitli ekipmanlar gerektirdiğinden gerekli ekipmanlara sahip kişilerin petekli bal yerine süzme bal üretimini seçmesi daha avantajlıdır.Süzme bal depolanması ve satılması yönünden petekli balın önüne geçmektedir.

  • 2 Şubat 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 4

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?