Organik Hayvan Yetiştiriciliği

Nüfusun artması ile ihtiyaçlar artmaya başlamıştır.Bu ihtiyaçlar karşılanırken çeşitli çevre sorunları beraberinde ortaya çıkmıştır.Bunu göz önünde bulundurarak,bir hayvan yetiştiricisi doğal kaynakları tüketmemeye ve değerlerini kaybettirmemeye önem vermelidir.Organik hayvan yetiştiriciliği günden güne ilgi çeken bir faaliyet kolu olmaya başlamıştır.Yalnızca ülkemizde değil tüm dünya organik yetiştirmeye yönelmeye başlamıştır.Tüm dünyanın organik yetiştiricilik tekniklerine yönelmesinde hayvan refahı,çevre korunması ve kırsal-kent nüfus dengesinin sağlanması gibi hususlar etkili olmaktadır.

Avrupa Birliği ülkeleri son yıllarda organik yetiştiricilik konusunda yetiştiricilere gerekli destekler ve teşviklerde bulunmaktadır.Bu yatırımlar sonucu gelişmeler incelendiğinde eski döneme göre yetiştiricilik verimi oldukça yükselmiştir.

Organik ve Konvansiyonel Yetiştiricilik Arasındaki Farklar

 

  • Organik yetiştiricilikte ırk çeşitliliği daha azdır.Konvansiyonel yetiştiricilikte yüksek verimli ırklara sahip olma amacı vardır.
  • Organik yetiştiricilikte hayvanları daha çok önemseyen bir tekniktir.Öncelikle dikkat edilen husus hayvanın refahıdır.Konvansiyonel yetiştiricilikte ise yetiştiriciliğin kar amacı daha ön plandadır.
  • Organik yetiştiricilikte hayvanlar sindirimi kolay maddeler ile beslenmektedir.Kullanılan besin maddelerinin takibi çok önemlidir.Konvansiyonel yetiştiricilikte ise daha esnek bir beslenme sistemi vardır.
  • Organik yetiştiricilikte çok zaruri haller dışında ilaç kullanılmaz.Konvansiyonel yetiştiricilikte ise gerekli durumlarda ilaç kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Organik Yetiştiricilik Beslenme Teknikleri ve Yem

Organik yetiştiricilikte hayvanların beslenmesinde tamamıyla organik yem maddeleri kullanılmalıdır.Yemler GDO’lu bileşenler içermemelidir.Yavru hayvanların beslenmesi en az 2 ay anne sütü ile olmalıdır.Eğer anne sütü ile beslenme mümkün değilse yerine doğal süt kullanılmalıdır.Yetiştiricilerin ana hedefi hayvanların beslenmelerinde kullanacakları yemleri kendilerinin üretmesidir.Eğer kendileri yem üretemiyorsa veya ürettikleri yem ihtiyacı karşılamıyorsa bilindik yetiştiricilerden veya üreticilerden satın alma yoluna gidilebilir.

 

Organik yetiştiricilik tekniklerinde doğal çiftleştirme uygulanmalıdır.Organik yetiştiricilik faaliyetlerinde doğal çiftleştirme uygulanması işletmeye ekstra bir maliyet yükleyecektir.

Organik yetiştiricilik felsefesinde hayvanların doğal davranışlarını sergilemesi esas alındığı için hayvanların sürekli olarak bağlanması uygun değildir.Hayvanlar yeterli miktarda gezebilmeli ve açık havada durabilmelidir.Eğer meraya çıkma olanağı yoksa bile ağıl içinde dolaşabilecekleri bir alan olmasına önem verilmelidir.

Son yıllarda tüm dünya organik faaliyetlere bir yönelim gösterdiğinden dolayı yetiştiriciliğe yeni başlayacak kişilerin organik yetiştiricilik tekniklerini kullanması karlı bir işletme sahibi olmak için uygun olacaktır.

Arama Terimleri: organik hayvan yetiştiriciliği
  • 5 Şubat 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 3

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?