Kurbanlık Hayvan Bakımı

Kurbanlık hayvan yetiştirmek isteyen kişiler kurbanlık yapılacak hayvanları 1 sene öncesinden toplamaya başlamalıdırlar. Bu hayvanlar kurbandan 4-5 ay önce besiye çekilmelidir.

Hayvanlar barındıkları yerde bakılırken büyük hayvanlar ile küçük hayvanlar ayrı ayrı gruplandırılmalıdır.Büyük hayvanların küçük hayvanlara zarar verebilecekleri unutulmamalıdır.Hayvanlar için yer ayarlanırken 5-6 metrekareye bir hayvan düşecek şekilde bir planlamaya gidilmelidir.Hayvan başına düşen alan ne kadar arttırılabilirse hayvanların refahı artacak daha huzurlu ve güvenli bir hayvancılık faaliyetinde bulunulmuş olunacaktır.

Kurbanlık hayvanların gelişimi açısından tıpkı insanlarda olduğu gibi su çok önem arz etmektedir.Hayvanların bakıldığı yerlerde hayvanların kolay erişebileceği geniş suluklar yapılmalıdır.Bu suluklar içinde taze su bulundurulmalıdır.

Hayvanların büyüklüklerine göre ayrıldıkları alanlar arasındaki engeller 1 metreden düşük yükseklikte olmamalıdır.1 metreden düşük yüksekliklerde hayvanların diğer bölümlere geçme istekleri olabileceğinden çeşitli sakatlıklara neden olabilecektir.

Kurbanlık için yetiştirilecek hayvanlar seçilirken ilk dikkat edilmesi gereken sağlık durumudur.Tecrübeli yetiştirici olmayanların tecrübeli bir kişiden yardım alması gereklidir.

Kurbanlık için Hangi Irk Hayvanlar Tercih Edilmelidir?

Kurbanlık için sığır yetiştiren hayvancıların ırk seçimi yaparken en dikkat ettikleri konu hayvanların kilosudur.Fazla kilolu hayvanlar kurbanlık almak isteyenler için maddi anlamda zorluk oluşturduğundan orta kilolu hayvanların yetiştirilmesi hayvanların elde kalmaması açısından bir avantaj sağlamaktadır.Besiye çekilecek hayvanlar alınırken genellikle 200 kilo civarında olanlar tercih edilmektedir.

Yerli kara cinsi sığırlar orta gelir düzeyindeki insanlar için ideal bir ırktır.Yerli kara sığırlarında verim yüzde 60 civarında olup iri kemikli yapıda değildirler.Küçük cüsseli hayvanlardır.

Holstein,angus ve simental ırkları daha büyük hayvanları kurbanlık olarak almak isteyen kişiler için tercih edilmektedir.

 

Kurbanlık Hayvanlar Nasıl Beslenmelidir?

Kurbanlık hayvanların iyi bir şekilde gelişmeleri için açık havada otlatılması önerilmektedir.Gündüz otlatılan hayvanlar,akşam arpa ve buğday ile takviye olarak beslenmelidir.Kurbanlık hayvanlar bayrama 4 ay kala besiye çekildiğinde aşamalı olarak artan bir beslenme planı uygulanmalıdır.İlk günlerde hayvan başına 2 kilo yem vermeyle başlayarak yavaş yavaş arttırarak 1 ay sonunda hayvan başı 4 kiloya kadar çıkarılmalıdır.1 ay sonunda hayvan başına 7 kilo yem verilmelidir.Hayvanda ani beslenme değişikliklerine gidilmemelidir.Bayrama kadar bu şekilde beslenmelidir.

Yem içeriği olarak ilk bir ayda arpa,buğday ve besi yemleri kullanılabilir.Öğlenleri ise yonca ve yulaf verilebilir.Besi hayvanlarına yemler ezme olarak verilmelidir.Kurbanlık yetiştirecek hayvancıların bu yemleri kendi yetiştirmesi ekonomik olarak büyük fayda sağlayacaktır.

Hayvanların beslenmesinde samanın bir besin değeri yoktur.Fakat hayvanın sindirim sistemlerinin gelişiminin sağlanması için sabah yarım kilo akşam yarım kilo olmak üzere saman vermek faydalı olacaktır.Hayvana fazla saman verilmemelidir.

Besiye çekilen hayvanlarda canlı ağırlık olarak günde 2 kiloya yakın ağırlık artışı olabilmektedir.

Sığırlar Kaç Yaşında Kurbanlık Olabilir?

Bir hayvanın kurban olabilmesi için kapak atması gerekmektedir.Kapak atma olayı, hayvanın geçici dişleri yerine kalıcı dişlerin gelmesi demektir.2 yaşına gelen hayvanların kapak attığı söylenmektedir.Bu her hayvanda farklılık göstermektedir.Bunun için kurbanlık hayvan alınırken diş yapısı incelenmelidir.Hayvanların yaşı hakkında hayvanın ilk sahipleri hakkında bilgi alınmalıdır.

 

 

 

  • 30 Haziran 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 8

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?