Kraliçe Arı

Arı kolonisinin yönetim organizasyonlarını sağlayan,koloni içerisindeki en büyük ve gösterişli arıya kraliçe arı denilmektedir.Bir kovan veya bir arı kolonisinde bir tane kraliçe arı bulunmaktadır.Fiziksel olarak tarif edilirse, karın bölgesi geniş ve şişkin fakat kanatları karnına göre küçüktür.İşçi arılara göre belirgin olarak daha iridir.Kraliçe arının kovan içerisindeki görevi yumurta bırakmaktır.Üreme organları gelişmiş yapıdadır ve süre üreme yeteneğine sahiptir.

Bir kraliçe arı günde 2000-3000 civarında yumurta bırakabilir.Kovandaki işçi arılar kraliçe arının beslenmesi için çalışırlar.Kovan içerisinde başka bir kraliçe arı görünmesi halinde kraliçe arı onu ısırarak öldürmek ister.Diğer kraliçe arı bir şekilde hayatta kalmayı başarabilirse sahipsiz arılarla birlikte yeni bir koloni oluşturabilmektedir.Kraliçe arının ölmesi durumunda koloni tarafından yeni bir kraliçe arı belirlenir.

Arıcılık faaliyetlerinde uzun süre bulunan kişiler kraliçe arıyı tespit etmekte zorlanmazlar.Kraliçe arı, görünüm olarak diğer arılarda ayrılacaktır.Parlak altın sarısı rengiyle koloni içerisindeki en büyük arıdır.Kraliçe arı bir kovanın varlığını sürdürebilmesi için gereklidir.Kovan içerisindeki kraliçe arı ölünce,yerine yenisi geçemezse kovan da varlığını sürdüremeyecektir.

Arıcılık faaliyetlerinde bulunacak bir yetiştirici kraliçe arıyı tespit etmeyi bilmelidir.Kraliçe arının davranışları,fiziksel özellikleri ve kovan içerisindeki görevleri gözlemlenmelidir.

Kraliçe Arı Nasıl Belirlenir?

Kraliçe arı belirlenirken arıları bir süreliğine bir yerde tutmak tespit açısından kolaylık sağlayacaktır.Bir alanda tutulan arıların koloni içerisindeki görevleri çeşitli yöntemler ile ayırt edilebilmektedir.

arıları ayırt etme - Kraliçe Arı

Kraliçe Arının Boyutu

Kraliçe arıları belirlemede arıların boyutu fikir verebilmektedir.Kraliçe arılar kolonideki en büyük arıdır.Bazı kolonilerdeki erkek arılar kraliçe arı kadar büyük olabilmektedir.Fakat erkek arı ile vücut şekline bakarak ayırt edilebilmektedir.Kraliçe arının vücut yapısı diğer arılara göre daha uzun ve dar şekilde gelişmiştir.

Kraliçe Arının Karın Yapısı

Kraliçe arılar sivri bir karın yapısına sahiptir.Karınları vücudun alt tarafında konumlanmıştır.Diğer arılardan ayırmanın kolay bir yolu sivri yapıya sahip olup olunmadığının gözlenmesidir.

Kraliçe Arılarda Bacak Yapısı

Kraliçe arılar, bacaklarını görünür hale getirebilmek için dışarı doğru uzatmaktadır.Erkek ve işçi arıların bacakları vücudun alt kısmındadır ve üstten bakınca görünmemektedir.Arıların bacaklarının dışa doğru uzandığını tespit etmek arının kraliçe olduğunu anlamak için başarılı bir yöntemdir.

Kraliçe Arı Davranışları

Arıların davranışları takip edilerek kraliçe arı belirlenebilir.Erkek ve işçi arılar kraliçe arı hareket halindeyken onun hareketlerine izin vermek için ona yol açarlar.Diğer arılar kraliçe arının arkasından kümelenerek hareket ederler.Kraliçe arı koloni içinde liderdir ve lider davranışları gösterir.Koloni içerisindeki tek görevi yumurtlamaktır.Diğer arılar tarafından beslenmektedir.Koloni içerisindeki iş bölümüne bakarak herhangi görevi olmayan arı kraliçe arı olarak tespit edilebilir.

  • 27 Temmuz 2018 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 6

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?