Koyun Hastalıkları

Yetiştiriciliğe yeni başlayanların işlettiği meralardaki yetiştiriciliklerde sıklıkla koyun hastalıkları görülmektedir.Bu sağlık sorunlarını başlangıç safhasında tespit edip müdahale etmek sorunların büyük bir kısmının başlamadan bitmesini sağlamaktadır.Hastalık ne kadar erken tespit edilirse müdahale de o kadar etkili olmaktadır.

 

İç parazitler hayvanda çoğunlukla bağırsak bölümünde bulunan ve bağırsaktan besin çekmek suretiyle,bağırsak yüzeyini bozarak ve zehir salgılayarak koyuna zarar veren parazitlerdir.Tek hücreliler bağırsak bölgesinde,yassı kurtlar karaciğerin safra kesesi yollarında,şerit kurtlar ise akciğer dokusu,bronşlar,mide ve bağırsaklarda görülürler.Bir koyunda kurtların neden olduğu hastalıkların belli başlı belirtileri vardır.İshal,zayıflama,kansızlık,gırtlak bölgesinde kabarma bunlardan bazılarıdır.İç parazitlerin ilaçlarla tedavisi büyük oranda mümkündür.Veterinerler bu konuda uygun ilaçların seçiminde yardımcı olmaktadırlar.Uygun ilaçlar yardımıyla kısa süre içerisinde hastalıkların tedavisi gerçekleşmektedir.

 

Dış parazitler ise koyunların derisinde yani yapağısında bulunur.En önemli dış parazitler uyuz böcekleri,kum bitkileri,bit sineği ve kenelerdir.

 

Uyuz böcekleri koyunun derisinde yaşarlar.Kaşınmadan dolayı yem alımı azalır.Koyunlar sürtünür ve deriyi yaralayıp iltihaplandırırlar.Bu hastalıkla mücadele edilmezse hayvanın tamamen kaybı söz konusudur.

 

Kum bitleri deri parazitleri değil yapağı ve yapağı pulcukları yiyen ,yapağı kalitesini bozan ve aynı zamanda yoğun bir kaşınmaya sebep olan yapağı parazitleridir.Kum biti istilasında deride istilaya uğrayan bölgelerde küçük kahverengi canlılar görülür.

 

Koyun biti sineği kanatsız bir böcektir.Koyunun kanıyla yaşar ve özellikle zayıf hayvanları yoğun şekilde istila edebilir.Kan kaybından dolayı ve sokma yerlerinin sebep olabileceği enfeksiyonlardan ve hayvanın buna bağlı huzursuzluğundan dolayı koyunlar için çok rahatsızlık verici bir durumdur.

 

Bütün dış parazitlere karşı koyunun yıkanması önemli bir önlemdir.Özel olarak kullanılabilecek ilaçlar yardımıyla yıkama yapmak daha başarılı sonuçlar vermektedir.Kırpılmadan 6 ile 10 hafta sonra yıllık bir yıkama yapılmalıdır.

 

Koyunlarda görülen bir diğer hastalık türü ise tırnak hastalığıdır.Bu hastalık ayak çürüklüğü adı altında da bilinmektedir.Bu hastalık bakterilerin neden olduğu hastalıklardan biridir.Sürü içinde yayılması hızlı gerçekleşen hastalıklardandır.Islak havalarda hastalığın yayılma hızı oldukça fazladır.Koyunların aksaması durumu ayak çürümesi hastalığının belirtisi olabilir.Mümkün olduğunca hasta hayvanları ağılda ayrı barındırmak gerekir.Islak ve bataklık haline gelmiş gütme yollarından vazgeçmek gerekmektedir.Salgın olan merayı 1 ay kullanmamak hastalığın daha fazla yayılmasını önleyecektir.

  • 4 Haziran 2017 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 12

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?