Arı Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Arı aldıktan sonra yapılması gerekenler eksiksiz yapılmadığı takdirde arılar zarar görecektir.Bu yüzden ön hazırlık aşamalarını tamamlamadan arılar alınmamalıdır.

 

Arılar eğer paketle satın alınmış ise ilk önce şurupla beslemek gerekmektedir.Şurubun hazırlanması oldukça basittir.Aynı ölçüde sıcak su ile şekerin birbiri karıştırılması sonucu arı şurubu elde edilmektedir.Şekerin suyun içinde iyice çözünmesi gerekmektedir.Şekerin kaynamaması dikkat edilmesi gereken bir husustur.Kaynamış şeker arılarda hastalığa yol açmaktadır.Her paket arı için 4-5 kilo kadar şurup vermek gerekmektedir.Hazırladığınız şurubu arılara serpme yöntemi veya elek teline fırça yardımıyla sürerek verebilirsiniz.

 

Arılar gelmeden önce kovanlarının hazır olması gerekmektedir.Arılar, insanların olduğu yerlerden uzak,rüzgar almayan,soğuk bölgelerde güneşli,sıcak bölgelerde ise gölge yerlerde bakılmalıdır.Kovanın açılış yönü güney veya doğu yönünde olursa arıların daha erken uyanması sağlanmış olacaktır.

 

Yeni alınan arılar akşam vakitlerine yakın saatlerde kovana yerleştirilmelidir.Bu vakitler arıların yeni yerlerine daha kolay alışmasını sağlayacaktır.Arıları yerine yerleştirirken çerçeve çıkarma aleti,arı fırçası,şurup kabı ve körünüğünüzü hazır bulundurmanız gerekmektedir.İlk önce arı pakedini kovan yanına getirerek yavaşça açınız.Pakedi açtıktan sonra daha önceden hazırladığınız şurup ile arıları besleyiniz.Ana arı kafesini çerçevelerden ikisinin üst çubuğu arasına yerleştiriniz.Bu aşamada ana arının çıkması için açılmış deliğin tıkanmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.Kutuyu ters çevirerek arıları dışarı alınız.Arıları tamamen dışarı almak için fırçayı kullanınız.Arıların birazını ana arı kafesi üzerine kalanları ise kovanda açık bir yere yerleştiriniz.

 

Kovana yerleştirilen arılar her tarafa yayılmadan kovanın iç örtüsü örtülmelidir.Eğer arılar yayılmış ise arı fırçası yardımı ile süpürülmeli ve ezilmelerinin önüne geçilmelidir.Yemlik içi şurup dolu ters çevrilmiş bir kavanozdur.Arılar petek hazırlama sürecinde gerekli enerjiyi buradan sağlarlar.Kovanın girişinin otla örtülerek yeni gelen arıların çevreden gelen yağmacı arılardan korunulması sağlanmalıdır.

 

Yeni alınan arılar ilk günlerde rahatsız edilmemelidir.Arılar kovanlarına alındıktan yaklaşık bir hafta sonra kontrol edilmelidir.İlk aşamada mümkün olduğunca az duman kullanmaya dikkat edilmelidir.

 

Daha sonraki dönemde arıları kontrol etmeniz gerekmektedir.Yavru peteği yapana kadar beslemeye devam edilmelidir.Ortalama 6. haftada yavru peteği yapılmış olmaktadır.6. hafta sonunda bitmemiş petekleri orta kısımlara alabilirsiniz.

 

Petek yapımı tamamlandıktan sonra yemlik ilavesi yapabilirsiniz.Derin bir yemlik tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.

  • 30 Mayıs 2017 tarihinde yazıldı.
  • 0 yorum yapıldı.
  • 6

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?